Leta i den här bloggen

onsdag 9 augusti 2017

Bjarne Anka drar till SOF

Är det SOF eller STORK som är bäst? Bara en rejäl överliggare kan svara på det. Färgfotot var ännu inte uppfunnet 1995.

SOF- och STORK-tidningarna innehåller så mycket roligt att de kommer återkomma på den här bloggen många gånger till. Idag ska vi titta på en fullträff från SOF 95.

"Arne Anka" är en satirisk tecknad serie av Charlie Christensen, som handlar om en cynisk stockholmsbohem och misslyckad poet som spenderar alldeles för mycket pengar på krogen. Arne är till stor del baserad på Christensen själv, medan utseendet är lånat från Kalle Anka.

Serien publicerades första gången 1983 i TreNioNio som ville ha något "ösigt", men nådde sina största framgångar i framförallt Metallarbetaren och Galago mellan 1983 och 1995. Under den tiden uppnådde serien enorm kultstatus. 

I november 1988 fick Metallarbetaren ett brev från Disneys advokater som beordrade dem att sluta publicera serien, på grund av Arne Ankas likhet med Kalle Anka. Under en period var Arne därför plastikopererad, försedd med en spetsigare näbb, och började gå under namnet Arne X istället. Varken Arne själv eller läsarna kunde riktigt vänja sig vid det nya utseendet och efter några månader införskaffade sig Arne en lösnäbb på Butterick's som gjorde att han fick sitt gamla utseende igen. Det enda som skilde sig från originalversionen var att man (till en början) såg snöret som lösnäbben var fäst med som ett tunt streck på bakhuvudet. Om Disney hörde av sig igen, var det bara att ta av den. (Lösnäbben fanns även i verkligheten, införskaffad av Christensen som bevis.)

1995 lade Charlie Christensen ner Arne Anka för flytta till Spanien och fokusera på andra projekt. Serien hade då utkommit i fyra separata album. 1997 kom samlingsvolymen "Jag Arne".

Lagom till Arne Ankas nedläggning dök det upp ytterligare en avlägsen släkting till klanen Anka: Studentorkestermusikern Bjarne Anka!
Ruta 6. Banjon är studentorkesterns själ.

Ruta 11. Förr i tiden hade man inte festivalarmband som nu. Då fick man en orkesterdekal (ofta per post) som skulle sys fast väl synligt på uniformen. De urblekta resterna av dessa kan än idag skådas på gamlingar. Armband användes för första gången SOF 2005.


Här handlar det om öl. Förklaring krävs ej. Föreningen Bjarne krökar med heter Suidae - kamratföreningen med smak för det extrema. Tecknaren Matahajas var en stabil medlem i föreningen. Suidae, vilket är det vetenskapliga namnet på familjen svindjur, bildades i Linköping 1981.
Ruta 6. Här låter Bjarne som Torbjörn Sterner!
Ruta 9. Brukar inte behövas. Fråga Dr. Mombasa.

Ruta 10. Attityden Bjarne visar här är mycket vanlig i verkligheten. Starta bara en konversation med närmaste orkesterveteran så får du se. Torbjörn Sterner  Elin Lindqvist  Amanda Lidholt  Fanny Ekblom Johansson
Ruta 12. Har han bildat storband?Ruta 6. Här låter Bjarne som en genomsnittlig storbandstönt.

Ruta 6 (igen). Jodå, det finns nationer i Linköping, men de har inte mycket gemensamt med de som finns i Uppsala och Lund. En uppsjö av nationer har bildats, lagts ner och ombildats genom åren. De anordnar mest sittningar och annat traditionellt studentliv. Samt valborgsfirande, som är en relativt liten grej i Linköping.

Ruta 9. Tecknaren var förmodligen inte medveten om det, men det här har viss verklighetsbakgrund.

Festivaltidningarna har innehållit serier ett antal andra gånger, men de handlar inte om banjo eller ens studentorkester, så dem tar vi inte med här.

2004 återupplivade Charlie Christensen Arne Anka eftersom hade tyckte det hade blivit dags igen. Samhället behövde återigen en gnällspik och sanningssägare. Sedan dess har det blivit inte mindre än sju nya album.

Det var en kort artikel den här gången, men 17 augusti blir det en mastodontartikel. Eller rättare sagt en om ett stort kattdjur.
Källor:


Arne AnkaSeriewikin

www.nation.liu.se/

SOF-tidningen 1995

suidae.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar