Leta i den här bloggen

torsdag 22 december 2016

Inte bara glögg

Fy fan vad härligt det är med julbord!

Uppdatering 2018-04-01: Dr Mombasa avled lördagen den 31 mars 2018 kl. 23.30 på Mölndals sjukhus i sviterna efter en hjärtinfarkt. Artikeln står kvar i originalutförande för att hedra den gamle hjälten. 


När julen närmar sig är det många studentmusiker, speciellt vi som varit med ett tag, som börjar dra sig till minnes Galenskaparnas sketch "Inte bara glögg" från 1996 med Jan Rippe som vin- och spritkännaren Kenneth Aalborg. Om du inte har sett den men har hört musiker runt dig svänga sig med uttryck som "Och så slipper man köpa russin och mandlar också!", "olika kulörer i olika längder", "MUMMA, du är BRA!" och framför allt "det gula asiatiska vinet MONGOLEHHHH! MONGOLEHHHH!" har du ändå varit i kontakt med detta kultfenomen. Låt oss njuta:Det finns berättelser om studentmusiker som sitter och pratar med i replikerna och dricker samma saker som Kenneth medan de tittar på sketchen. Mongol lär dock vara svårt att få tag på nuförtiden.

Kenneth Aalborg dök för övrigt upp redan 1984 i radioversionen av En himla många program.


23 december 2001 orsakade han dessutom tittarstorm när han provade julsprit i Bingolottos uppesittarkväll, trots (eller kanske på grund av att) sketchen knappast är något förskönande av spriten.


Varför är då detta kult bland studentmusiker? Jo, Kenneth Aalborg är baserad på ingen mindre än studentorkesterlegenden Dr. Mombasa! Tv-versionen av sketchen är dessutom inspelad i dennes kök, en plats som många studentmusiker besökt och som bland annat beskrivits som "det äckligaste jag har sett".

Dr. Mombasa i sitt kök. Foto: Peter Levison


Doktorns villkor för att upplåta sitt kök till inspelningen ska ha varit att det skulle vara riktig sprit i flaskorna. Tre tagningar gjordes. Den första blev inte bra och i den tredje var Rippe helt enkelt för full, så det är den andra som blivit legendarisk. 

Uppdatering 2017-03-16:

Historien om riktig sprit i flaskorna har dementerats av Jan Rippe själv. Så här skriver han i facebookgruppen Dr Mombasa, I presume...Men det gör ju inte sketchen eller kopplingen till Dr. Mombasa sämre på något vis.

Jan Rippes son är för övrigt i skrivande stund medlem av Allianceorchestret, Dr. Mombasas egen orkester.

Dr. Mombasa på SOF 1993. Foto: Pelle Ohlsson


Dr. Mombasas riktiga namn är Anders Hede. Han föddes 20 april 1943 i Solna. Pappa Olle var lärare och mamma Gitte var konstnär. När Anders var ett och ett halvt år gammal flyttade familjen till Västerås. Där tog han studentexamen i biologi 1964. Då insåg han att ha ville läsa teknologi. 1967 tog han studentexamen för andra gången och skrev därefter in sig på civilingenjörsutbildningen i maskinteknik på Chalmers Tekniska Högskola. Redan efter första veckan där bar det av till Lund, till en fest hos en professor som bodde i ett funkishus.

Under nollningen fick Anders hedersuppdraget att vara dirigent i nollorkestern, ett uppdrag han utförde glidandes fram på Avenyn (och trottoarerna!) i en Buick under flitigt champagnedrickande. Under maskinsektionens nollmiddag dirigerade han orkestern iklädd endast flaggspel och nollbricka. Succé! Detta kan sägas ha varit Dr. Mombasas första kontakt med studentikost musicerande. 

Dr. Mombasa och Alliancen på väg till STORK 88. Man stannar alltid till vid Brahehus slottsruin, som kallas "Urinen" med anledning av anledningen till besöket.

Under den första tiden i Göteborg var Anders inneboende i en femrummare på Chalmersgatan, som då var bordellgata, under ett halvår. Hyresvärden gillade inte att Anders och Leif, som var spexare, hade julgran på toaletten och ett rum fullt med tomflaskor. Anders flyttade in hos en äldre ensamstående dam, med föräldrarnas välsignelse. Vad föräldrarna inte visste var att damen bara var ett år äldre. 

Efter några år på Chalmers var det dags för studieuppehåll. Anders startade då EA, Elektronik-Akustiska produkter. En inspelning av Göteborgsgruppen Spotniks ledde till fler inspelninguppdrag av bland annat Chalmers Barockensemble, Fåntrattarna, Chalmersspexet samt Allianceorchestret.

1973 var det dags att återuppta studierna, och det var då Anders kom med i Alliancen och fick sitt namn. Efter ett inköp av kurslitteratur gick Anders ner till Scrubben (Alliancens tillhåll) och träffade en kompis som frågade: 

-Tjena Anders, ska du med till Finland? Vi åker om en timme.
- Visst, vad ska jag ta med?
- Brännvin och tandborste räcker väl.

Anders kilade hem efter fracken, men hittade inga frackbyxor. Det fick bli kortbyxor. Det var kallt ute, så huvudbonad passade bra. Det blev tropikhjälm. Tandborsten var en meterlång reklamtandborste. Brännvinsflaskan fick plats i skaftet. Väl framme  i Finland var det jättekallt! Lyckligtvis bjöd Axelbandet, som var värdorkester, på varm blåbärssoppa och Koskenkorva. En Axelbandit fick syn på Anders och sade:

- Doctor Mombasa, I presume?

Och på den vägen är det.


Dr. Mombasa var allmänt känd som festfixare på Chalmers, samt som medlem i Allianceorchestret. Han har aldrig spelat något*, utan bar alltid standaret. Det fick ingen annan göra, det var en helig regel. Det var via studier på Chalmers som Galenskaparna och After Shave kom i kontakt med honom.


*förutom bastrumma en gång.


Doktorn tog aldrig några tentor på maskinteknik*, så därför bytte han till elektroteknik hösten 1994. Det blev inga tentor där heller.


*Förutom den första, beskrivande geometri. Betyg 5.

Lokalkändis.
Doktorn har ett stort matintresse som han ärvt efter sin mormor, som var krogägarinna. En stor del av hans lägenhet utgjordes av den imponerande matsalen, som hyste många studentmusiker på sin tid. Maten lär också ha varit otroligt god. Alliancens 50-årsjubileumsbok innehåller recept på Dr. Mombasas "Grand Fête Menue", en enkel 10-rättersmeny för åtta personer. Rätterna tar två dagar att laga och en väsentlig del av receptet är att ta en pilsner efter varje moment. Receptet är alltför långt för att publicera här, men mycket av Kenneth Aalborgs mannerismer lyser igenom i det.

Uppdatering 2018-04-17: Med tanke på den här artikelns popularitet, i synnerhet i samband med Doktorns bortgång, finns nu receptet som appendix till artikeln. 

Dr. Mombasa hade en stående inbjudan till Riks-SMASKs tioårsmiddag varje festival. Han utgjorde en egen punkt på listan över vilka gäster som ska bjudas in. Enligt en uppgift arrangerade han också under festivalerna egna middagar där cigarröken låg tät. Deltagarna var förmodligen det entourage av studentorkesterveteraner som brukade hänga efter honom.


Det finns en uppsjö av anekdoter om Dr. Mombasa. Här är några få:

- Dr. Mombasa beställer taxi för att åka två kvarter.

- Alliancen åker på turné till Mallorca 1975. Dr. Mombasa dyker upp till bagagekontrollen med ett bagage bestående av slagborrmaskin, handverktyg, saxar, tejprullar, spritpennor, papper och lim, engångskläder för ett helt kirurgteam, kikare med brännvin i, kikare utan brännvin i, skidor, stavar, alliancestandaret och en massa annan bröte som spretar åt alla håll. Störst succé gör en gammal telefonlur som sprutar måttligt fräscht äkta fickljummet brännvin när man klämmer på en gummiblåsa i andra änden av sladden (i doktorns ficka).  

- Under Alliancens 40-årsjubileum 1983 framträder Dr. Mombasa under Beer Barrel Polka iklädd endast en tunna. Han bjuder på öl ur en kran placerad på tunnan i pelvishöjd. Under strofen "---roooll out the barrel" rullas han ut från scenen, med fötterna mot publiken!

- Under SOF 1982 brann SOF-baracken ner. Morgonen därpå grillade Dr. Mombasa korv över glöden. 

PQ försöker få med en sovande Mombasa i en varubil genom att säga till chaffisen att "Den här farbrorn kommer att ge dig pengar om du skjutsar honom till den här adressen i Bromma." (Dvs. till Detlef, en annan orkesterlegend)

- En besökande delegation studentmusiker blir bjudna hem till Dr. Mombasa på middag. Problemet är att maten som erbjuds är kycklinggryta som stått i trapphuset i flera dagar.

- När Dr. Mombasas säng gick sönder byggde han en ny. Av banankartonger.

- Dr. Mombasa hade haft samma julgran sedan åtminstone 1993. 

Dr. Mombasas julgran.


- Dr. Mombasa deltog alltid i det årliga brännvinskriget mellan Sverige och Finland. Kriget handlar om att dricka mest brännvin. Dagen efter kommer ingen ihåg vem som vann, så man måste alltid kriga om följande år. 

- Under en taxiresa i London försöker Doktorn i tät cigarrök förhandla med chauffören huruvida det är tillåtet att röka i taxin. På finska.

- Dr. Mombasa är statist i Galenskaparnas film Leif (kolla vid 1:30:27), där han kör flakmoped. I de första tagningarna envisades han med att hålla upp en ölflaska som det stod Pripps på varje gång han åkte förbi kameran. Filmteamet fick be honom sluta för att inte bli anklagade för produktplacering.

- Dr. Mombasa och hans entourage låste in sig i ett duschrum och hade sittning på någon lundakarneval. Det gick inte att gå ut, så golvet användes som toalett. Ingen såg det nödvändigt att gå från bordet för att uträtta behoven.

- Dr. Mombasa firade sin 60-årsdag på SOF 2003. "Varför ska man ta in på ålderdomshem med en massa gamla kärringar när man kan åka på SOF och titta på balettflickor?" sa han när han tog emot presenten från Riks-SMASK, och lät ganska exakt som Kenneth Aalborg. Presenten bestod av de finaste rökverk. Då läkaren förbjudit Doktorn att röka definierades rökverk som rökt böckling.

Och så vidare...


Dr. Mombasa hade fram till SOF 2003 varit på samtliga SOF och STORK. 2004 blev det ingen STORK så istället anordnades en reservfestival (SORK) i Kårallen, Linköpings studentkårs kårhus. Då hade det emellertid gått neråt ordentligt för den gode doktorn. Åratal av överkonsumtion av sprit och misskött diabetes hade tagit ut sin rätt. Sommaren 2004 fick han två hjärnblödningar och hamnade på intensivvårdsavdelning. Ett tag såg det mörkt ut, men han klarade sig. Dock blev han aldrig mer sitt gamla jag. Dr. Mombasa är nu rullstolsburen och bor på servicehem med assistenthjälp dygnet runt. Ibland kommer folk ur Alliancen på besök.

Enligt assistenterna blir Doktorn alltmer ensam och nedstämd. En orsak är ändrad medicinering, men den bästa medicinen är besök. Så vill du muntra upp Doktorn, ring assistenttelefonen 0732-316753 i god tid och boka ett besök, helst mellan 17 och 18. Doktorn orkar en timme men inte mycket mer och inte för många besökare på en gång. Ta med lite pilsner, lite kallskuret eller cognac och cigarrer. Doktorn kommer inte att säga mycket, men ju fler gamla minnen du berättar, desto klarare kommer hans ögon att lysa. Och har du tur får ni ett frust som tack. Förutom den goa känslan att ha lyst upp en gammal gamängs kväll.

Dr Mombasa idag.

För att inte låta det här inlägget få ett alltför dystert slut ska vi låta doktorn själv få berätta om gamla klang- och jubeltider:

Epilog 2018-05-15:

Dr. Mombasas dödsannons i Göteborgs-Posten.

Dr. Mombasa begravdes i Vasakyrkan i Göteborg 16 april 2018. Hans bror, som var närmsta anhörig, räknade med att ett tiotal besökare utöver familjen skulle komma. Det visade sig vara en grov underskattning av hur älskad doktorn var. Över 250 personer följde Dr. Mombasa till den sista vilan. 


Familjen Hedes tackbrev, också i Göteborgs-Posten. De blev mycket överraskade över uppslutningen.


Källor:

Algotson, Malin. 1995. Allianceorchestrets meste kalasare. SOF-tidningen 1995.

Angenete, Johan; Olsson, Mia; Rystedt, Niklas; Svensson, Katarina; Red. 1998. Balliografi - Chalmersbaletten 35 - Allianceorchestret 50. ISBN 91-630-6663-7Höljer, Jonas. 2002. 10 år av festival. Intervju med Erik Svensson. STORK-tidningen 2002.


Muntlig information från otaliga studentmusiker.

Nerelius, Lars-Ragnar. 2008. Anders betalade kåravgift i 41 år. I Tofsen, nummer okänt.

Protokoll från Riks-SMASKs styrelsemöte 26/6-28/6 1998.
Och så säger vi bara skål och tack!

Appendix 1:

Dr Mombasas Grand Fête Menu. Ät, drick och hylla Dr Mombasas glada minne!

1 kommentar:

  1. Jag frågade en gång doktorn vilken hans favoritmusik var. Förväntade mig gamla paradmarscher eller 30-talsschlagers eller nåt. Det högst oväntade svaret blev dock: "Cannonball Adderley - "Something Else"! Nötte ut vinylen helt, var tvungen att köpa en ny!"
    mvh / Ludde ex-SMusK

    SvaraRadera